• Home
  • ΝΕΑ
  • Δεμέναγας: Να φτιάξουμε κορμό από δικά μας παιδιά

Δεμέναγας: Να φτιάξουμε κορμό από δικά μας παιδιά

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης ταλέντων της ΑΕΚ μίλησε για το «Πρόγραμμα ΑΕΚ» και την επένδυση της Ένωσης σε νεαρούς αθλητές


Συνέντευξη στην «ΩΡΑ των σπορ» παραχώρησε ο Αχιλλέας Δεμέναγας, ο υπεύθυνος ανάπτυξης ταλέντων της ΑΕΚ στο μπάσκετ, όπου αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Αμερική με τον Βαγγέλη Ζιάγκο, στο «Πρόγραμμα ΑΕΚ» που θέλει να θέσει σε εφαρμογή και την επένδυση που θα κάνει η Ένωση σε νεαρούς αθλητές.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

-Πώς πήγε το πολυήμερο ταξίδι σας στο Κλίβελαντ;

«Εξαιρετικά. Δεχθήκαμε μία πρόσκληση από τους Καβαλίερς στο πλαίσιο της συνεργασίας με την TNBA GREECE, μαζί με τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κολεγιακούς προπονητές και να συζητήσουμε για μπάσκετ. Γενικότερα, ανοίξαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος προφανώς θα αποδειχθεί χρήσιμος. Υπάρχει έδαφος για να συνεργαστούμε με παιδιά, που θα αποφοιτούν από τα κολέγια και τα οποία δεν θα έχουν δυνατότητες για να αγωνιστούν στο ΝΒΑ. Πρόκειται για περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου για την Ελλάδα. Ξέρετε, οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται εύκολα τους Ευρωπαίους. Ανοίξαμε όμως, όπως ξαναείπα δίαυλο επικοινωνίας. Κρατάμε αυτή την επαφή ζεστή. Ως εκ τούτου, το ταξίδι μας ήταν εποικοδομητικό».

-Εντοπίσατε κάποιους πιθανούς στόχους;

«Παρακολουθήσαμε ένα τουρνουά. Είδαμε κάποιους δεκαοκτάχρονους. Θα περιμένουμε την εξέλιξή τους. Στα είκοσι δύο τους, που θα αποφοιτήσουν, θα περιμένουν μία καλή πρόταση. Πολύ πιθανό αυτή να είναι από την Ελλάδα, γιατί όχι κι από μας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας καλέσαμε και εμείς τους Καβαλίερς στην Ελλάδα. Μπορεί αυτή η σχέση ν' αποδειχθεί χρήσιμη και για την ΑΕΚ λοιπόν. Μπορεί να βρεθεί κάποιος παίκτης-λαχείο και για την ΑΕΚ».

-Το «Πρόγραμμα ΑΕΚ» τι ακριβώς στόχο έχει;

«Σας είπα και παραπάνω, ότι το ταξίδι μας στις ΗΠΑ δεν ήταν άσχετο και με την ΑΕΚ. Από την πρώτη στιγμή εξήγησα στον πρόεδρο, στον κύριο Κοτσάτο, ότι σε κάποιους δεκαοκτάχρονους, που δεν θα είναι έτοιμοι να παίξουν στην Α1, μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε μία υποτροφία για την Αμερική. Το σύστημα εκεί είναι διαφορετικό. Θα είναι μία τρομερή εμπειρία για εκείνους. Είμαι σίγουρος ότι καμία ομάδα δεν έχει σκεφτεί να το κάνει. Βέβαια, χρειάζεται οργάνωση και βούληση από την διοίκηση, η οποία πρέπει να το υποστηρίξει. Κι αυτό διότι για να αναπτύξουμε το πρόγραμμα στην Ελλάδα χρειαζόμαστε γήπεδα και ώρες προπονήσεων, κάτι δύσκολο από την στιγμή που η ΑΕΚ δεν έχει το δικό της «σπίτι».

-Έχετε κάνει επαφές με άλλα γήπεδα όμως.

«Κοιτάμε το Λεόντειο Λύκειο και τις εγκαταστάσεις στον ΄Αγιο Κοσμά. Βεβαίως, υπάρχουν η Ζωφριά και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου αγωνίζεται η ΦΕΑ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Μια δουλειά που έχει συγκεκριμένη στόχευση, αλλά και συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, τα παιδιά-αθλητές και οι γονείς τους θα περνάνε από συνέντευξη. Θέλουμε να καταλάβουν τι παροχές προσφέρουμε και σε ποια προπονητική διαδικασία θα μπουν και ποιος θα πρέπει να είναι ο δικός τους ρόλος. Εμείς τους τα μεταφέρουμε. Αν συμφωνήσουν, μπαίνουν στο πρόγραμμα. Επειδή όταν έρχεται ένα παιδί, θεωρώ πιο σημαντικό να είναι οι γονείς συνειδητοποιημένοι. Πρέπει να ξέρουν, ότι μπαίνουν σε ένα σύλλογο που θα αναπτύξουν το ταλέντο τους, σε μια σωστή προπονητική διαδικασία».

-Με δεδομένο ότι η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ, καθώς υπάρχει η πίεση του άμεσου αποτελέσματος. Πώς βλέπετε την μέχρι τώρα προσπάθειά σας με την έρευνα αγοράς σ' αυτές τις ηλικίες;

«Θα πως με σιγουριά, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί 100% αν υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς διοίκησης , με την τοποθέτηση ανθρώπων δίπλα μας. Από και πέρα, έχουμε ήδη εισηγηθεί για την απόκτηση κάποιων παικτών, που πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Ήδη, βλέπω τα ονόματα που μας ενδιαφέρουν (Δίπλαρος, Σκάνδαλος, Σταμάτης) έχουν έλθει σ' επαφή μαζί μας. Στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουμε αποτέλεσμα. Θα δημιουργήσουμε δύο κατηγορίες παικτών. Για παράδειγμα, ο Παπαδιονυσίου, ο Καμπερίδης, και ο Σταμάτης μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Η άλλη κατηγορία, θα αφορά στο εφηβικό, και σε συνεργασία πάντα με τον Βαγγέλη Ζιάγκο θα έχουν εικόνες και από το ανδρικό, θα μπουν στην υποστήριξη του Κώστα Χατζηχρήστου, για ενδυνάμωση και προπόνηση».

-Πληροφορίες μας αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολη η προσέγγιση με τους αθλητές, καθώς οι απαιτήσεις είναι υψηλές.

«Το οικονομικό δεν είναι στην αρμοδιότητά μου. Δουλειά μου είναι να εισηγούμαι. Θεωρώ, ότι «φρένο» στις όποιες επαφές βάζουν οι παράλογες απαιτήσεις των συλλόγων. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν είναι οι ίδιοι αθλητές λοιπόν. Εύχομαι να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει οι αθλητές τους να εξαντλήσουν τις όποιες δυνατότητες έχουν να βελτιωθούν. Βεβαίως, δεν λέω να μην απαιτούν οι σύλλογοι, αλλά πρέπει για την κάθε μεταγραφή να υπάρχουν όροι λογικοί. Η ΑΕΚ θα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για τους αθλητές. Γι' αυτό το κομμάτι ήλθα να βοηθήσω».

-Με τον Βαγγέλη Ζιάγκο συνεργαζόσαστε καιρό μαζί.

«Είναι γεγονός ότι η έλευσή μου συνδυάζεται με τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Με τον Βαγγέλη ταυτιζόμαστε στην φιλοσοφία. Ο Βαγγέλης διέπεται από αρχές και ήθος. Όταν μου έκανε το κάλεσμα δεν μπορούσα να αρνηθώ. Βέβαια, είναι και το όνομα της ΑΕΚ βαρύ. Πώς μπορούσα να αρνηθώ;»

«Να ζούσε ο φίλος μου»

-Κατά το παρελθόν, ως αθλητής, βρέθηκες ποτέ κοντά στην ΑΕΚ;

«Θα πω κάτι που το λέω για πρώτη φορά. Ήταν κάπου στα 1992, επί διοίκησης Βουτσόπουλου ή Ψωμιάδη, που με πήρε τηλέφωνο, ο Δημήτρης Χατζηχρήστος! Ήταν μία εποχή που είχα πάει καλά σε απόδοση και το όνομά μου «έπαιζε» αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι. Ο αρχηγός της «Original 21» μου είχε πει τότε «αγόρι μου, αν θέλεις να έλθεις στην ΑΕΚ, θα σε φέρουμε». Με είχε πάρει τηλέφωνο κατά σύμπτωση, εδώ που με πήρατε και εσείς τώρα. Στο πατρικό μου. Το θυμάμαι σαν τώρα. Ήμουν 22 χρονών τότε. Του είχα πει είναι δυνατόν να μην θέλω την ΑΕΚ; Με τέτοια ιστορία, με τέτοιο κόσμο; Όμως, δεν ευδοκίμησε. Δεν ξέρω τι έγινε. ΄Ηταν θέμα Εσπέρου, όπου άνηκα τότε; Ήταν θέμα ΑΕΚ; Τελικά, πήγα στη Δάφνη, αλλά είχα νιώσει πολύ όμορφα τότε για το ενδιαφέρον της Original».

-Υπήρξες οπαδός της ΑΕΚ;

«Οπαδός της ΑΕΚ δεν υπήρξα ποτέ, αλλά τότε είχα ένα φίλο, επιστήθιο φίλο και κουμπάρο μου, ο οποίος αγάπαγε την ΑΕΚ παθολογικά. Μέσα απ' αυτό τον φίλο μου, που «έχασα» το 2008, είχα καταλάβει τι σημαίνει η ιδέα της ΑΕΚ για τον κόσμο της. Όταν μου έγινε φέτος η πρόταση από την ΑΕΚ και την αποδέχτηκα, τον σκέφτηκα αμέσως. Θα ήταν τρομερό αν ζούσε. Να ζούσε και να με έβλεπε που βρίσκομαι τώρα στην ΑΕΚ που υπεραγαπούσε. Γεγονός είναι πάντα, όμως, ότι το όνομα της ΑΕΚ σε ελκύει. Ποιος δεν θα θέλει να δουλέψει για την ΑΕΚ;»

-Το «Πρόγραμμα ΑΕΚ» θα έχει αντίκρισμα βέβαια, αν εκτός από την αγωνιστική άνοδο στην Α1 επιτευχθεί και η εκκαθάριση της ΚΑΕ.

«Είναι σημαντικό να συμβεί αυτό. Όμως, είναι προφανές ότι οι διοικούντες την ΑΕΚ έχουν προχωρήσει δυνατά στην στελέχωση του Τμήματος. Υπάρχει όραμα. Είναι σίγουρο ότι έχουν ήδη μπει οι βάσεις για την εξυγίανση της ΑΕΚ. Κάνουν τόσες κινήσεις και τόσο γρήγορα, που σημαίνει, ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν».

-Το «Πρόγραμμα ΑΕΚ» θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία αν υπήρχε γήπεδο.

-Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι το γηπεδικό! Ένα δικό μας γήπεδο θα απογειώσει το πρόγραμμα στο οποίο είμαι υπεύθυνος. Αυτό είναι γεγονός. Υπάρχει πλάνο για γήπεδα και προπονητήρια. Από κει και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε στα γήπεδα και στις ώρες, που έχουμε στην διάθεσή μας».

-Η ΑΕΚ θα κατεβάσει τελικά ομάδες στο εφηβικό και στο παιδικό;

«Και θα κατεβάσουμε και θα έχουμε ανταγωνιστικές ομάδες. Έχω παραδώσει ήδη ένα χρονοδιάγραμμα για να ενημερώσουμε τους παίκτες για τα γήπεδα και τις ώρες. Δεν υπάρχει «μεταβατική περίοδος» για την ΑΕΚ. Στόχος είναι άμεσα ο πρωταθλητισμός. Δεν κάνουμε θαύματα, όμως θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες προπόνησης, που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, έστω σε διαφορετικά γήπεδα μέσα στην εβδομάδα».

-Στόχος είναι αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν τον βασικό κορμό της ΑΕΚ της Α1 και πότε;

«Σας λέω 100% και το έχουμε συζητήσει με την διοίκηση ότι η ΑΕΚ θα έχει τον βασικό κορμό από τα δικά της παιδιά σε διάστημα τριών ετών. Πλάνο τριετίας έχουμε φτιάξει. Κι όλα αυτά μέσα από το «Πρόγραμμα ΑΕΚ». Αυτή άλλωστε είναι η δική μου βασική αποστολή».

-Ο διεθνής σέντερ της περίφημης Εθνικής Νέων, που μετέχει στο Ευρωμπάσκετ της Εσθονίας, ο Μιχάλης Καμπερίδης, κατά 99% θα παίξει στην ΑΕΚ. Γίνεται δικαιολογημένα τόσος ντόρος;

«Έχω την καλύτερη άποψη για τον Καμπερίδη. Είμαι σίγουρος για το ταλέντο και την αξία του. Το έχω αναφέρει και στον κόουτς Ζιάγκο και στην διοίκηση. Θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πορεία της ομάδας άμεσα! Όπως πιστεύω πολύ και στον Παπαδιονυσίου, που είναι βέβαια λίγο μεγαλύτερος».

-Μας θυμίζει κάτι από την εποχή της παντοδυναμίας Φιλίππου αυτό που συμβαίνει φέτος με τους ταλαντούχους άσσους επί Κοτσάτου-Αλεξίου.

«Είναι αλήθεια αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει. Μόνο που προσφέρουμε και κάτι παραπάνω με το «Πρόγραμμα ΑΕΚ». Η προσφορά μας συνοψίζεται στα παρακάτω: Στόχος είναι για τους πιο μικρούς μόλις φτάσουν στα δεκαεπτά-δεκαοκτώ χρόνια τους, είτε να παίξουν άμεσα στην ΑΕΚ, είτε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίξουν σε άλλες ομάδες επιλογής μας, που θεωρούμε ότι θα βοηθηθούν, είτε να τους στείλουμε στις ΗΠΑ με βάση την διαδικασία που σας προανέφερα».

Πηγή: aek365.com

Κεντρικό γήπεδο

Επικοινωνία

  • Λένορμαν 151 και Θεμισκύρας
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Copyright © 2020 demenagasbt.gr | powered by NICMEDIA